کاربردهای بتن الیافی چیست؟

کاربردهای بتن الیافی چیست؟

کاربردهای بتن الیافی

استفاده از الیاف در پروژه‌های بتنی بسیار گسترش یافته است. در این مقاله سعی داریم کاربردهای بتن الیافی و امکان استفاده از آن در پروژه‌های متفاوت را بررسی کنیم

سابقه تاریخی استفاده از الیاف

قدمت استفاده از  الیاف در ساخت و سازها به بیش از 4000 سال قبل باز می‌گردد و این موضوع نشان دهنده دانش پیشرفته ایرانیان در زمینه مصالح ترکیبی و ساخت ملات بوده است. ملات کاه گل همان شیوه سنتی ملات‌های الیافی امروزی است که نشانه‌های استفاده از آن در بسیاری از سازه‌های باستانی گزارش شده است. در بناهای پاسارگاد و شوش، کاخ‌های هفتگانه تخت جمشید و بناهایی مانند کاخ فیروزآباد و ایوان مدائن و مجموعه ارگ بم استفاده از الیاف طبیعی به وفور دیده شده است. بنابراین استفاده از الیاف برای تقویت مواد و مصالحی که مقاومت کششی ضعیف‌تری از مقاومت فشاری داشتند به دوران باستان بر می‌گردد. کامپوزیت سیمان و پنبه کوهی به عنوان نخستین ماده مرکب کامپوزیتی مدرن در سال 1900 میلادی توسعه یافت. آنچه که ما امروز به عنوان بتن الیافی می‌شناسیم از اواخر دهه 1960 میلادی مورد توجه قرار گرفته و استفاده از آن تا به امروز با پیشرفت‌های قابل توجهی همراه بوده است.

سابقه استفاده از الیاف در بناهای خشتی به عنوان یک عامل مسلح کننده

بتن الیافی چه کاربردهایی دارد؟

به طور کلی بتن الیافی در حوزه‌های مختلف زیر کاربرد دارد:

  1. کف سازی بتنی شامل سوله‌ها و کف‌های صنعتی، محوطه سازی، مسکونی و پارکینگ‌های طبقاتی
  2.  جایگزین میلگردهای حرارتی در سقف‌های عرشه فولادی، تیرچه بلوک و …
  3. روسازی‌ و رویه‌های بتنی
  4. بار انداز بنادر و اسکله‌ها
  5. باند فرودگاه
  6. عرشه پل، تعمیرات و بازسازی روکش پل
  7. ایستگاه‌های عوارضی و ایستگاه‌های BRT
  8. شاتکریت تونل و پایدارسازی شیب‌ها
  9. قطعات پیش ساخته بتنی مانند سگمنت، دیوارهای پیش ساخته و …
  10. ساخت قطعات دکوراتیو بتنی مانند تایل نما و کف
  11. سازه‌های مقاوم در برابر لرزه، انفجار و ضربه
  12. سازه‌های دریایی در معرض شرایط محیطی خورنده

در ادامه می‌خواهیم به طور مفصل‌تر به بررسی کاربرد بتن حاوی الیاف فولادی و الیاف پلیمری کورتا در موارد یاد شده در بپردازیم.

جایگزین میلگرد حرارتی در کف سازی بتنی و محوطه سازی صنعتی و مسکونی، پارکینگ های طبقاتی

انواع مختلف دال‌های زمینی مانند کفسازی‌های بتنی مسکونی و صنعتی، پارکینگ‌های طبقاتی یکی از اصلی ترین زمینه‌های کاربرد بتن الیافی است. الیاف ماکروسنتتیک یا الیاف فولادی کورتا به عنوان تنها عامل مسلح کننده بتن است. در این کاربری‌ها  و در شیوه سنتی میلگردهای حرارتی به منظور کنترل عرض ترک خوردگی و تامین ظرفیت باربری پس از ترک خوردگی بتن مورد استفاده قرار می‌گیرند اما امروزه استفاده از الیاف ماکرو (شامل پلیمری و فولادی) به عنوان جایگزین میلگردهای حرارتی مورد توجه قرار گرفته است. استفاده از الیاف می‌‏تواند علاوه بر جلوگیری از گسترش ترک­‌های پلاستیک و کنترل عرض ترک خوردگی‌­ها منجر به افزایش طاقت و جذب انرژِی و افزایش ظرفیت باربری پس از ترک خوردگی شوند. مقدار تقریبی الیاف پیشنهادی ماکروسنتتیک برای جایگزینی با میلگردهای حرارتی در کف سازی های بتنی مقداری بین 1/5 تا 3 کیلوگرم بر مترمکعب می‌باشد. همچنین پیشنهاد می‌گردد مقدار 0/5 الی 1 کیوگرم الیاف میکرو پلی‌پروپیلن به عنوان مکمل الیاف ماکروسنتتیک در کفسازی‌ها مورد استفاده قرار گیرد. با استفاده از الیاف هزینه‏‌ها و زمان لازم برای آرماتور بندی نیز حذف می‌‏شود و در اجرای آن نیاز به نیروی انسانی کمتری می‏‌باشد. با آنالیزهای صورت گرفته در پروژه‏‌های کفسازی می‌‏توان گفت در کوتاه مدت هزینه‎ استفاده از الیاف نسبت به میلگرد حرارتی 30 تا 50 درصد کاهش می‌‏یابد. همچنین لازم بذکر است استفاده از الیاف باعث کاهش چشم‏گیر هزینه‏‌های نگهداری و تعمیرات در دراز مدت نیز خواهد شد.

جایگزین میلگردهای حرارتی در سقف‌های عرشه فولادی، تیرچه بلوک و …

میلگردهای فولادی که برای کنترل ترک‌های جمع شدگی و حرارتی در قسمت بتنی سقف‌های کامپوزیت عرشه فولادی استفاده می‌شوند را می‌توان با الیاف‌های ماکروسنتتیک و ماکروفولادی جایگزین کرد. در این نوع کاربری عموما استفاده از 2/5 کیلوگرم الیاف ماکروپلیمری به همراه 0/5 تا 1 کیلوگرم الیاف پلی‌پروپیلن پیشنهاد می‌گردد.

استفاده از الیاف به عنوان جایگزین میلگرد حرارتی در سقف‌های بتنی
(تصویر پروژه شهرک شهید الماسی)

روسازی‌ و رویه‌های بتنی

امروزه استفاده از رویه‌های بتنی در کشورهای دیگر بسیار متداول و مرسوم است. خوشبختانه در سال‌های اخیر در کشور ما نیز در چندین پروژه از جمله پروژه‌های محور بیرجند-قائن، آزاد راه تهران شمال و آزاد راه اصفهان-شیراز اجرای رویه بتنی تجربه شده است. یکی از کاربردهای بتن مسلح با الیاف ماکروسنتتیک در رویه‌های بتنی چه به صورت فینیشری و چه به صورت غلتکی است. اجرای سریعتر در مقایسه با سایر روش‌های روسازی بتنی، کاهش هزینه‌های اجرای و هزینه‌های مربوط به تعمیرات و نگهداری، محدود شدن ترک‌های سطحی و عمقی و کاهش افزایش قابل توجه مقاومت در برابر پوسته پوسته شدن بتن از جمله مزایای استفاده از الیاف در روسازی‌های بتنی است.

استفاده از بتن الیافی در پروژه‌های رویه‌ بتنی با دستگاه فینیشری

استفاده از بتن الیافی در پروژه‌های روسازی با بتن غلتکی
(تصویر پروژه بتن غلتکی بزرگراه آزادگان)

بار انداز بنادر و اسکله‌ها

استفاده از الیاف ماکروسنتتیک یا ماکرو فولادی به عنوان جایگزین شبکه میلگرد در روسازی بتنی بار اندازهای بنادر و  فرودگاه‌ها که در معرض بارهای ضربه‌ای و ترافیکی سنگین هستند از جمله کاربردهای دیگر بتن الیافی است. همچنین با توجه به اهمیت دوام در این گونه پروژه ها و به منظور کاهش هزینه‌های مربوط به تعمیرات و نگهداری استفاده از بتن حاوی الیاف ماکروسنتتیک از لحاظ فنی گزینه بسیار مناسب و از لحاظ اقتصادی گزینه‌ای ارزان به شمار می‌رود.   

عرشه پل، تعمیرات و بازسازی روکش پل

از جمله کاربردهای دیگر بتن الیافی به منظور کاهش نفوذ پذیری و کنترل عرض و عمق ترک‌ها در بتن عرشه پل‌ها است. جایگزینی الیاف با شبکه میلگرد در عرشه پل باعث حذف عامل خوردگی و افزایش دوام بتن می‌گردد.

ایستگاه‌های عوارضی و ایستگاه‌های BRT

از جمله خرابی‌های رایج در ایستگاه‌های عوارضی و ایستگاه‌های  خطوط BRT در بحث جمع شدگی، خزش و شیار افتادگی آسفالت است. در سال‌های اخیر تجربه‌های بسیار موفقی از اجرای بتن مسلح با الیاف کورتا در ایستگاه‌های عوارضی و همچنین خطوط BRT حاصل شده است که مشکلات و خرابی‌های پیشین آسفالت به طور کامل رفع شده است.

استفاده از بتن الیافی در ایستگاه‌ها و محل تردد با ترافیک سنگین
(تصویر پروژه عوارضی آزادراه تهران-قزوین)

شاتکریت تونل و پایدارسازی شیب‌ها

بتن حاوی الیاف ماکروسنتتیک یا ماکروفولادی از قابلیت جذب انرژی بسیار بالایی برخوردار است و تحت اثر بارهای ضربه‌‏ای به راحتی از هم پاشیده نمی‌­شود.  مطالعات انجام شده نشان می‏‌دهد که در ضخامت یکسان، شاتکریت حاوی الیاف از لحاظ عملکرد سازه‌‏ای معادل شبکه آرماتور می‏‌باشد. از جمله کابردهای دیگر الیاف ماکروسنتتیک در شاتکریت تونل و پایدارسازی شیب است.

 استفاده از الیاف در شاتکریت الیافی تونل و پایدارسازی ترانشه‌ها

قطعات پیش ساخته بتنی مانند سگمنت، دیوارهای پیش ساخته 

استفاده از الیاف در قطعات پیش ساخته بتنی به دلیل مزایای فنی و اقتصادی، انتخاب بسیاری از تولید کنندگان است. طیف زیادی از قطعات پیش ساخته از جمله پانل‌های عرشه پل، سگمنت‌های تونل، لوله‌ها و مخازن مربوط به آب و فاضلاب،  قطعات تزئینی مانند مبلمان شهری و دیوارهای پیش ساخته بتنی را می‌توان با استفاده از بتن الیافی تولید کرد. قطعات پیش ساخته ممکن است دارای مقطاع نازک باشند بنابراین قرارداد میلگردها یا شبکه فولادی و متراکم کردن بتن می‌تواند زمان بر و مشکل باشد. مسلح سازی با الیاف امکان اتوماسیون بهتر فرآیند تولید، افزایش کنترل کیفیت و بهبود ویژگی‌های محصول نهایی را فراهم می‌کند.

 استفاده از الیاف در تولید قطعات پیش‌ساخته نظیر مبلمان شهری
(تصویر پروژه مبلمان شهری زنجان)

سازه‌های مقاوم در برابر لرزه، انفجار و ضربه

با توجه به بهبود قابل توجه شکل پذیری و مقاومت در برابر ضربه و جلوگیری از شکست انفجاری بتن یکی از کاربردهای بتن الیافی در سازه‌های مقاوم در برابر لرزه، ضربه و انفجار است.

سازه‌های دریایی در معرض شرایط محیطی خورنده

یکی از چالش‌های مهم در سازه‌های دریایی بحث خوردگی میلگرد و گسترش خرابی‌های ناشی از آن است. با جایگزینی کامل میلگردهای حرارتی و نیز استفاده از الیاف ماکروپلیمری مشکل‌های مربوط به خوردگی و دوام این نوع از سازه‌ها برطرف می‌گردد. 

 استفاده از الیاف در تولید قطعات پیش‌ساخته موج شکن ساحلی
(تصویر پروژه ساخت موج شکن ساحلی)

“تمامی تصاویر استفاده شده در این مقاله مربوط به پروژه‌های انجام شده توسط مجموعه کورتا می‌باشد”